De Eurojackpot is een Europese loterij dat onderdeel is van de Lotto. De loterij is hiermee Europees georiënteerd en richt zich vooral op deelnemers die houden van zoveel mogelijk trekkingen en uitslagen.

Eurojackpot

Omdat het deelnemen voor alle Europeanen mogelijk is, is de jackpot een hoog bedrag. Daarentegen spelen er ook veel mensen mee met de Eurojackpot. Hieronder volgt een overzicht van alle benodigde informatie, specificaties en kenmerken van de loterij.

Geschiedenis

De Eurojackpot is opgericht in 2012. Op 23 maart van datzelfde jaar vond de eerste trekking plaats.

De loterij is tot stand gekomen vanwege de opkomende concurrentie van buiten Europa. Kansspelen en loterijen worden in Nederland en Europa gelegaliseerd waardoor grote Amerikaanse spelers de Europese markt willen veroveren. Met de Eurojackpot zet Europa hier een loterij tegenover.

Eurojackpot lot kopen

Via de website van de loterij is het mogelijk om een Eurojackpot lot te kopen. Je moet hierbij 5 getallen kiezen onder de vijftig en twee extra bonusgetallen. De kosten van elk lot zijn 2 euro.

De loterij kiest automatisch de getallen uit. Door middel van een shuffle knop kun je de getallen omwisselen. Daarnaast heb je zelf ook nog de mogelijkheid om getallen te kiezen.

Eurojackpot trekkingen

De hoeveelheid trekkingen is de voornaamste reden dat de Eurojackpot zo populair is. Elke vrijdag in de week vindt er een trekking plaats om 22.00. Tot 19.00 van diezelfde vrijdag heb je de mogelijkheid om mee te doen aan diezelfde trekking. Koop je het lot later dan doe je automatisch mee met de volgende trekking.

De trekking is wekelijks in Helsinki (Finland) en is te volgen op internet en teletekst 554.

Prijzen

De prijzen van de Eurojackpot zijn gevarieerd. Dit hangt namelijk samen met de hoeveelheid deelnemers. De jackpot is minimaal 10 miljoen euro en kan oplopen tot 90 miljoen euro wanneer de jackpot voor langere tijd niet valt. De laagste prijs die je kunt winnen is 8 euro.

De prijzen worden verdeeld over 12 categorieën. Het bedrag van een categorie wordt verdeeld over het aantal winnende deelnemers van diezelfde categorie. Hierbij een voorbeeld van de verdeling van de categorieën :

 • Categorie 1. Alle 7 cijfers kloppend (jackpot). 36% Van het prijzengeld. Winkans: 1 op 95.344.200.
 • Categorie 2. Vijf cijfers goed en een bonuscijfer goed. 8,5% Van het prijzengeld. Winkans: 1 op 5.959.013.
 • Categorie 3. Vijf cijfers goed, geen goed bonuscijfer. 3% Van het prijzengeld. Winkans: 1 op 3.405.150.
 • Overige categorieën.
 • Categorie 12. 2 Cijfers goed en 1 bonuscijfer goed. 19,1 % Van het prijzengeld. Winkans: 1 op 42.

De minimale winkans van een prijs van de Eurojackpot is in totaal 1 op 26. Er kan maximaal 12 keer geen trekking vallen. Bij de 12e keer is de jackpot 90 miljoen euro. De week na het vallen van de jackpot begint het bedrag weer op 10 miljoen euro.

Uitreiking van de prijzen

De hoogte van het bedrag bepaalt hoe je het geld bedrag kunt ontvangen:

 • Prijzen van maximaal 50 euro: Ophalen bij een servicepunt in de buurt.
 • Prijzen tussen de 50 en 5.000 euro: Stuur jouw deelnamebewijs op naar de Nationale Sporttotalisator in Rijswijk. Je prijs wordt dan inclusief verzendkosten op je rekening gestort.
 • 5.000 of hoger: Neem contact op met de klantenservice van Lotto.
 • Koop je een lot via Loterij Expert of een andere website (online) ? De bedragen worden dan op je rekening gestort.

Goede doelen

Eurojackpot is onderdeel van de Lotto loterij en steunt hiermee 19 goede doelen op het gebied van sport, beweging en maatschappelijk welzijn. Een groot deel van de opbrengsten van jouw loten worden geïnvesteerd in het goede doel. Voorbeelden van organisaties die worden gesteund door de Eurojackpot zijn:

 • NOC*NSF.
 • Oranjefonds.
 • Prins Bernhard Cultuurfonds.
 • Kansfonds.
 • Aidsfonds.
 • Diabetes fonds.

Sinds de oprichting van Lotto (1961) is er al meer dan 1,4 miljard euro uitgegeven aan sport.

Wanneer jij het belangrijk vindt om goede doelen te steunen en veel trekkingen te hebben, dan is de Eurojackpot een ideale loterij! Een vergelijking met de overige loterijen vind je terug in onze Loterij Vergelijker.