Goede doelen

Goede doelen steunenWanneer jij meespeelt met een loterij steun je in de meeste gevallen ook goede doelen. Wettelijk mogen loterijen geen winst behalen waardoor ze de opbrengsten moeten besteden aan andere doeleinden. 50% van deze doeleinden zijn goede doelen, 30% gaat naar het prijzengeld en 20% gaat naar kosten. Hierdoor is het logisch dat de loterijen een belangrijke inkomstenbron zijn voor de goede doelen.

Het geld waarmee je de goede doelen steunt is echter niet aftrekbaar voor de belasting. Dit komt omdat de betreffende organisaties zelf ook geen belasting hoeven te betalen over deze giften.

2015

In 2015 werd er gezamenlijk €580 miljoen opgehaald voor goede doelen. Deze opbrengsten komen voort uit de Nationale Postcode loterij, de Vriendenloterij, de Bankgiro Loterij en de Nederlandse loterij. De Postcode loterij had hier, net zoals de voorgaande jaren, het grootste aandeel in. Dit komt vooral door de populariteit van de betreffende loterij, zij hebben namelijk veruit de meeste deelnemers.

Goede doelen per loterij

Elke loterij richt zich op andere doeleinden. Dit maakt het voor de deelnemers makkelijker om te kiezen tussen de loterijen. De Vriendenloterij richt zich voornamelijk op verenigingen en stichtingen met gevarieerde doeleinden. De Bankgiro loterij richt zich op cultuur en monumentaal erfgoed. De Postcodeloterij op dier en natuur en de Lotto op sport (70%) en overige doeleinden.

Het is belangrijk om te weten wat voor doelen je wilt steunen alvorens je voor een bepaalde loterij kiest. Elke loterij steunt andere doeleinden en dit kan een belangrijk aandachtspunt zijn bij het bepalen van jouw loterij keuze. Hiernaast kun je meer informatie lezen over de goede doelen per loterij.

Verschillende giften

De verdeling van de opbrengst wordt door de meeste loterijen in verschillende groepen gesplitst. Deze groepen zijn als volgt verdeeld:

  • Vaste Beneficienten

Deze goede doelen worden structureel voor een bepaalde tijd gesteund door een loterij. Zij krijgen dan een vast percentage van de opbrengsten per jaar.

  • Eenmalige schenkingen

Dit zijn eenmalige schenkingen aan projecten die zich inzetten voor een goed doel. Zij krijgen dan eenmalig een ‘donatie’ van de betreffende loterij.

  • Extra projecten

Dit zijn veelal stichting en/of goede doelen die zichzelf kunnen aanmelden bij een loterij voor giften. Deelnemers komen vaak met voorstellen om hun eigen club of vereniging te steunen. Deze organisaties moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen willen zij in aanmerking komen voor een gift.

Toekomst van de goede doelen

Loterijen willen in de toekomst minder geld uitgeven aan goede doelen. Zij willen dit verminderen van 50% naar 40%. Voornamelijk de Bankgiro loterij, Postcode loterij en de Vriendenloterij zijn voor dit initiatief.

Dit hoeft niet automatisch te betekenen dat de opbrengsten voor de goede doel organisaties verminderden. De winstprijzen worden namelijk steeds hoger waardoor het meespelen bij loterijen steeds populairder wordt. Dit zorgt automatisch voor meer inkomsten bij de loterijen én dus ook voor de goede doelen.

Online gokken

Een serieuze bedreiging voor de goede doelen is het online gokken. Sinds kort is online gokken in Nederland legaal waardoor andere spelers op de markt de concurrentie aangaan met de loterijen. Deze aanbieders steunen echter geen goede doelen.