Loterijen met beste winkansen

0
1235

Wat zijn de loterijen met de beste winkansen ? Dit is natuurlijk dé hamvraag bij het kiezen tussen verschillende loten. Deelnemen aan een loterij is namelijk leuk en spannend, maar het gaat uiteindelijk om het winnen !

In Nederland hebben we de keuze tussen verschillende loterijen. Elke loterij heeft voor- en nadelen. Zo zit het verschil veelal in de prijzen van de loten, de winkansen van de loten en het wel of niet steunen van goede doelen.

Hoe bereken je de winkansen per loterij?

Het is erg lastig om de winkansen op de hoofdprijs zelf uit te rekenen. Je kunt echter wel een grove schatting maken. Hierbij moet je bijvoorbeeld letten op het aantal lotcombinaties. Elk getal van het lotnummer moet namelijk kloppen om de absolute hoofdprijs te winnen!

Een voorbeeld berekening:

Een loterij met loten van vier getallen. Ieder getal ligt tussen de 0 en de 30. Dit getal mag maximaal 1 keer voorkomen.

1/(getal x getal x getal x getal) = uitkomst x 100 = Winkans in procenten.

Hoe bereken je de winkansen van jouw lot ?

Wanneer je al hebt besloten om een lot te kopen dan kun je de kansen van het bestaande lot ook berekenen met de volgende berekening :

X aantal prijzen (in totaal) / X aantal verkochte loten (in totaal) = uitkomst x 100 = de winkans van jouw persoonlijke lot.

Wat zijn de loterijen met de hoogste winkansen op de hoofdprijs?

Er van uitgaande dat er de komende jaren niks veranderd binnen de loterijen is kans op het winnen van de hoofdprijs bij de Bankgiro loterij veruit het grootst. Bij de Bankgiro loterij heb je namelijk 1 op 83.000 kans op de hoofdprijs.

Hierbij de winkansen van de overige loterijen:

  • Nationale Postcode Loterij winkans: 1 op 245.000.
  • Vriendenloterij winkans: 1 op 510.000.
  • Miljoenenspel winkans: 1 op 1.120.000.
  • Staatsloterij: 1 op 2.700.000.
  • Lotto: 1 op 49.000.000.

De bovenstaande cijfers hebben dus echt betrekking op het winnen van de absolute hoofdprijs. Bij het winnen van een (‘normale’ ) prijs liggen de verhoudingen namelijk compleet anders.

Wat zijn de loterijen met de meeste winkansen in het algemeen ?

Bij deze berekening ben je dus afhankelijk van het aantal prijzen en het totaal aantal verkochte loten. Over het algemeen zijn de meeste winkansen per loterij alsvolgt verdeeld:

  • Staatsloterij lot: 1 op 2, 50 procent kans op prijs.
  • Bankgiroloterij lot: 1 op 3, 33,33 procent kans op prijs.
  • Vriendenloterij: 1 op 4, 25 procent kans op prijs.
  • Lotto: 1 op 5,7.
  • Postcode Loterij: 1 op 7.

Per trekking kunnen de bovenstaande gegevens verschillen. Bij de Staatsloterij is de kans op een prijs dus erg groot, houdt hierbij wel rekening met het bedrag van de prijs. Het bedrag dat je wint is in veel gevallen minder waard dan het lot dat je hebt gekocht.

Wellicht vergemakkelijken de bovenstaande gegevens jouw keuze tussen verschillende loterijen. Let ook op jouw persoonlijke voorkeuren tijdens het maken van een keuze. Onze Loterij vergelijker kan je hier mee helpen!