Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode loterij is misschien wel de populairste loterij in Nederland. Ze staan bekend om het steunen van goede doelen en komen dagelijks voorbij op de televisie. Zo is de loterij bekend van Deal or No deal, Miljoenenjacht en Eén tegen honderd. Met een omzet van 655 miljoen euro is het na de Staatsloterij de grootste Nederlandse loterij.

Nationale Postcode loterij

Hieronder volgt er een overzicht met de benodigde informatie, specificaties en kenmerken van de loterij. 

Geschiedenis

De Nationale Postcode loterij is in 1989 opgericht door Bouwewijn Poelmann, Simon Jelsma, Hermand de Jong en Frank Leeman. De loterij is lid van de Goede doelen loterij, de overkoepelende organisatie van zowel de Nationale Postcode loterij, de Vriendenloterij en de Bankgiro loterij. Zij hebben allen dezelfde doelstelling; Een betere samenleving creeren voor mens en natuur in zowel het binnen- als buitenland.

Nationale Postcode loterij lot kopen

Postcode loterij lot kopenHet kopen van een lot van de Nationale Postcode loterij kost €13,-. Dit is inclusief de straatprijsverdubbelaar. Het lotnummer bestaat uit je persoonlijke postcode. Omdat er meerdere dezelfde postcodes zijn voegt de loterij nog 3 extra unieke cijfers toe. De loten zijn online via de website verkrijgbaar.

Gratis lot

Het is tevens mogelijk om een gratis lot te ontvangen zodat je éénmalig kosteloos kunt meespelen. Hiervoor dien je het stappenplan te volgen om een lot te kopen. De eerste maand speel je hierdoor gratis mee.

Postcode loterij trekkingen

Er vinden jaarlijks 14 trekkingen plaats. Elke maand vindt er standaard op de 5e een trekking plaats en in juli en december één extra. De uitslag van de trekking wordt ook iedere 5e van de maand bekend gemaakt op teletekst(Teletekstpagina 551), televisie en/of internet.

Prijzen

Bij de Nationale Postcode loterij is het, naast prijzengeld, ook mogelijk om producten te winnen. Hierbij kun je denken aan auto’s en/of elektronica. Wanneer je een fysieke prijs hebt gewonnen wordt dit gemeld via een kaart.

De hoofdprijs (jackpot) van de Postcode loterij staat op €1 miljoen op het moment van schrijven, dit kan echter iedere maand verschillen.

Goede doelen

50% van jouw lot gaat naar een goed doel. Wanneer jij goede doelen wilt steunen kun je het beste kiezen voor de Nationale Postcode loterij. Van de Nederlandse loterijen steunt de Nationale Postcode loterij veruit het meest. Sinds 1989 hebben ze al aan ruim €4 miljard gesteund. In 2015 keerde de loterij in totaal €287 miljoen uit.

In totaliteit worden er 95 organisaties gesteund. Deze organisaties zijn vooral actief voor de mensheid en/of natuur en worden verdeeld in de volgende categorieën: Vaste beneficienten, éénmalige geschenken, bonus projecten en het droomfonds. Hierbij enkele voorbeelden van de goede doelen van de Postcode loterij:

 • Bid Network.
 • Dance4life.
 • PAX.
 • Vluchtelingenwerk Nederland.
 • UNICEF.
 • Liliane Fonds.
 • Urgenda.
 • Mama Cash.
 • Cordaid.
 • Rutgers.
 • Solidaridad.
 • Stichting AAP.
 • World Press Photo.
 • En nog veel meer.

Winkansen van de Nationale Postcode loterij

De winkansen op het winnen van de jackpot zijn 1 op 245.000. De algemene winkansen van de Nationale Postcode loterij zijn 1 op 7. De prijzen kunnen natuurlijk minder waard zijn dan het lot dat je hebt gekocht.

Wanneer jij het belangrijk vindt om goede doelen te steunen is de Nationale Postcode loterij zeker het proberen waard. De doelen richten zich op mens en natuur. Met het deelnemen aan de loterij draag je bij aan het verbeteren van de samenleving.

Wil je liever deelnemen aan een loterij met grotere winkansen dan kun wellicht beter kiezen voor een andere loterij. Om jouw keuze te vergemakkelijken hebben wij de Loterij vergelijker opgesteld.

Hoe kun je mee spelen met de Postcode loterij?

Met de loterij speel je mee met je persoonlijke postcode. Om toch een uniek lot te verkrijgen voegt de loterij hier nog 3 cijfers aan toe. Hierdoor win je de prijs nooit alleen, maar gezamenlijk met alle deelnemers van hetzelfde adres.

Mocht je niet willen mee spelen met jouw adresgegevens, dan heb je de mogelijkheid om een los lot te kopen. Hierbij kun je een willekeurige postcode kiezen. Veel deelnemers kiezen hier bijvoorbeeld voor een postcode van hun familieleden, kennissen, vrienden en/of bekendheden.

Wat zijn onze ervaringen met de postcode loterij?

Door het imago en de presentatie van de loterij kent het veel deelnemers en is de loterij erg populair. Vooral de maatschappelijke zorg voor de natuur en mens is hierbij een belangrijke factor. Het spreekt ons erg aan dat de loterij zich intensief inzet voor goede doelen. Onze ervaringen met de Postcode loterij zijn hierdoor positief.

Wanneer jij het steunen van goede doelen belangrijk vindt dan adviseren wij om voor de Postcode loterij te kiezen. Naast de standaard goede doelen zet de loterij zich ook in tijdens abrupte natuurrampen.

Contact

De loterij is te bereiken via de onderstaande adresgegevens:

Nationale Postcode Loterij
Van Eeghenstraat 70
1071 GK Amsterdam

Het telefoonnummer van de klantenservice is 0900-3001500. De klantenservice is te bereiken van 09.00-21.00 op werkdag(en).

Nationale Postcode loterij artikelen:

Postcode Loterij gratis lot

Postcode loterij: Eerste maand gratis + 25.000 euro!

De Nationale Postcode loterij heeft op dit moment een nieuwe actie: De eerste maand is...
Postcodeloterij miljoenenjacht Bingokaart

Postcode loterij Miljoenenjacht: Speel mee met jouw bingokaart.

Wil jij mee spelen met de Nationale Postcode loterij miljoenenjacht en kans maken op 5...
Postcodekanjer 2018

Postcodekanjer 2018

Ieder jaar organiseert de Postcode Loterij de PostcodeKanjer. Ook dit jaar is het raak. Sterker...
Nationale Postcode loterij goede doelen

Postcode loterij elke dag prijs

Speel nu mee met de Postcode Loterij Elke Dag Prijs en maak iedere dag kans...
Nationale Postcode Loterij

Postcodekanjer

De Postcodekanjer. Een bekende trekking gedurende de feestdagen van de Nationale Postcode loterij. Aan het...
Nationale Postcode Loterij

Postcode loterij prijzen

De Nationale Postcode loterij rijkt verschillende prijzen uit. Omdat deze prijzen seizoensverbonden zijn, is het...
Nationale Postcode Loterij

Nationale postcode loterij gratis lot

Een gratis lot van de Nationale Postcode loterij zorgt ervoor dat jij de mogelijkheid krijgt...
Nationale Postcode loterij goede doelen

Nationale Postcode loterij goede doelen

De Nationale Postcode loterij steunt goede doelen die zich richten op mens en natuur. Wil...
Postcode loterij opzeggen

Nationale postcode loterij opzeggen

De Nationale Postcode Loterij opzeggen is erg makkelijk. Opzeggen kan namelijk telefonisch of per post gebeuren....