Staatsloterij wilt vertrouwen terugwinnen

0
734

Een tijdje geleden hebben we bij Loterij Expert ingezoomd op de zwarte bladzijdes van de Staatsloterij. Zo heeft de loterij in het verleden flink onder vuur gestaan en werd het terecht gewezen op misleidende campagne voering.

Zo werden er tussen 2000 en 2007 grote winkansen, jackpots en goede uitkeringspercentages beloofd. Daarbij melde de Staatsloterij niet dat ook niet verkochte loten verdeeld werden tussen de winnaars. Ofwel, de deelnemers zijn flink misleid met de winkansen.

Dit probleem is al vaker onderzocht en werd in 2015 al vastgesteld door de hoogste rechter. Echter kwam er nooit een definitieve uitspraak in de zaak.

Na jarenlang getouwtrek heeft de Staatsloterij besloten om 30 miljoen euro uit te trekken om het vertrouwen van de (potentiele) deelnemers alsnog terug te winnen.

Wat biedt de Staatsloterij aan ?

In de loop der jaren zijn er een aantal claimorganisaties geweest die zich hard hebben gemaakt voor de gedupeerde deelnemers. Iedereen die zichzelf bij zo’n organisatie heeft aangesloten ontvangt een vergoeding van 40 euro.

Daarnaast komt er een speciale trekking voor de deelnemers die toentertijd misleid zijn. Zij kunnen een gratis lot verwachten.

Gratis trekking

Tijdens de gratis trekking zal er ongeveer 13,5 miljoen euro aan prijzengeld worden weggegeven. Dit bestaat onder andere uit 5 keer 1 miljoen euro.

Hiervoor moet je als deelnemer wel kunnen bewijzen dat je hebt meegespeeld in de tijd tussen 2000 en 2007.

Wanneer je een grote prijs wint kun je wel een onderzoek vanuit de Staatsloterij verwachten. Zij controleren dan of je daadwerkelijk hebt meegespeeld en recht hebt op het gratis winnend lot.

Elke actieve deelnemer ontvangt vier gratis loten.

Gift aan goede doelen

Omdat lang niet alle deelnemers op de hoogte zijn van de situatie, biedt de Staatsloterij ook een half miljoen euro aan verschillende goede doelen; Spieren voor Spieren, het Ouderenfonds en het Fonds voor Gehandicaptensport.

Hoe toon je aan dat je daadwerkelijk mee hebt gespeeld?

Vanuit de loterij wordt er begrip getoond dat je geen bewijs kunt leveren over loten van meer dan 9 jaar geleden.

Wanneer deelnemers beweren dat ze een lot hebben gekocht bij een bepaalde sigaar boer, wordt er bijvoorbeeld wel gecontroleerd of deze sigaar boer daadwerkelijk bestond. En de erfgenamen van overleden deelnemers dienen een overlijdingsakte te laten zien.

Tegenspraak en woede

Veel belangenorganisaties zijn zeer ontevreden over de compensatie van de Staatsloterij. Zo wordt er ongeveer 15 miljoen euro uitgegeven om het vertrouwen terug te winnen, terwijl er wordt gesproken over een bedrag van 40 miljoen euro dat de loterij heeft weten te innen in hun voordeel.
Er wordt dan ook geopperd om vooral niet mee te spelen met de gratis trekking. Volgens enkele belangenbehartigen is deze compensatie een belediging voor de mensen die destijds hebben meegespeeld en de dupe zijn geworden van de misleiding.

Wat heeft de actie tot gevolg …

Door de misleiding van de Staatsloterij is er in het loterijen landschap wel iets veranderd in de positieve zin van het woord. Zo is de controle op commercie en reclame aangescherpt. Daarbij worden alle trekkingen strenger gecontroleerd en is de regelgeving voor de loterijen aangescherpt.
Er zijn ook afspraken gemaakt om de wensen en belangen van deelnemers beter te beschermen in de toekomst. De klachtenafdeling wordt verbeterd en er komt een ombudsman om de klachten nader te onderzoeken.